Wijnbouwer Musso Valter

Barbaresco / Barbera, Italië

Wat meer informatie over 'Musso Valter'

Met Musso breidt ons assortiment met de absolute top van Barbaresco uit. De historische wijngaarden sluiten dan ook aan op die van hun wereldberoemde buurman Gaja

In 2014 werd hun Barbaresco ‘Pora’ zelfs verkozen tot beste Barbaresco van het jaar … Nog boven die van Gaja! Het domein werd opgericht in 1929, het jaar van de grote depressie in Italië. Een makkelijke start konden we het dus absoluut niet noemen! Maar dat kon niet beletten dat traag maar gestaag naar de absolute top van de streek werd gewerkt. En dit eerst met 2 piepkleine wijngaardjes in Cavanna en Ronchi, waaraan later enkele van de meest ronkende namen van Barbaresco werden toegevoegd.

Op de dag van vandaag runnen vader Valter en Zoon Emanuele Musso het domein. Ondanks de enorme status doen ze dat met een bewonderenswaardige bescheidenheid die hun al even indrukwekkende gedrevenheid minstens evenaart. De wijngaarden van Musso situeren zich heden in 4 van de grootste locaties van Barbaresco: Pora, Rio Sordo, Ronchi and Cavanna. Elke wijn en druif wordt met de grootst mogelijke zorg behandeld en is iedere keer weer een onvergetelijke ervaring voor iedereen die het edele druivennat diep in zijn hart met zich meedraagt. Met veel trots en respect willen we dit iconische wijndomein dan ook graag aan onze wijnminnende klanten voorstellen en aanbevelen.

Logo van Yarran Wines

De wijngaarden van Musso

Het klimaat

Het klimaat in Barbaresco is een landklimaat met mediterrane invloeden, waarbij de winters koud zijn met soms lichte vorst, wat de vegetatie vertraagt, en de zomers warm maar door de heuvels niet extreem heet, wat de Nebbiolo-druif een langzame en optimale rijping geeft; de neerslag is redelijk goed verdeeld over het jaar, met vaak wat meer regen in lente en herfst, en de goed drainerende heuvelbodems voorkomen wortelrot, waardoor het lange groeiseizoen van Nebbiolo bijdraagt aan een maximale ontwikkeling van complexiteit en aroma’s.

Het terroir

Het terroir van Musso Valter wordt gekenmerkt door wijngaarden die meestal op zuid- tot zuidoost-heuvels liggen voor optimale zonblootstelling, op bodems van kalkrijke mergel, typisch voor Barbaresco, met toevoeging van klei die zowel waterretentie bevordert als structuur en body aan de wijn geeft, terwijl de hoogte van 200–350 meter boven zeeniveau zorgt voor koelere nachten en het behoud van de natuurlijke zuurgraad in de druiven.

Wijnbouw in Barbaresco / Barbera

Musso Valter werkt met een combinatie van traditionele en moderne wijnbouwtechnieken. De druiven worden met zorg geselecteerd en per perceel geoogst, waardoor het karakter van elke wijngaard bewaard blijft. De Nebbiolo-druiven vormen de basis voor hun Barbaresco, een wijn die bekendstaat om zijn finesse, aroma’s van rozen, kersen en kruiden, en het vermogen om met enkele jaren rijping in complexiteit te groeien.

De Barbera-wijnen van Musso Valter zijn daarentegen levendig en fruitig, met een frisse zuurgraad en zachte tannines. Sommige cuvées krijgen een korte houtlagering, waardoor een extra dimensie aan smaak en structuur ontstaat. Door hun kleinschalige en nauwkeurige aanpak onderscheiden de wijnen zich door een authentieke, terroir-getrouwe stijl.

Sfeerbeelden van Musso Valter